Pressupostos 2017. Horta-Guinardó

La política de drets socials augmenta un 10% amb 321 M€ de despesa corrent destinada a l’atenció de les persones

L’Ajuntament de Barcelona compta ja amb el seu Pressupost pel 2017, després que hagi quedat aprovat i publicat definitivament, un cop finalitzat el termini previst en la qüestió de confiança plantejada pel Govern sense que l’oposició hagi presentat una alternativa. “El pressupost total de 2.736,2 M€ (2.580,5 milions d’euros de despesa no financera, que creix un 4,7%) preveu dotar de recursos les polítiques socials i de reactivació econòmica amb impactes directes en els barris.”

El pressupost permetrà fer inversions per valor de 429,1 milions d’euros, el que suposa un increment del 8%, respecte l’any passat. Un terç d’aquests recursos, (un 33%), 141.6 M€, es destinaran a la construcció o millora d’equipaments i 117 M€, un 27,26% del total, a millores a l’espai públic per garantir una ciutat més sostenible i saludable.

Pel que fa a la despesa corrent augmenta un 4% i arriba als 2.151,4 milions d’euros. En aquest camp, es prioritza la política de serveis socials i promoció social que arriba als 321 milions d’euros, amb un increment de recursos del 10% respecte el 2016. L’anàlisi de la despesa corrent per polítiques revela que es destinaran 153,5M€ a transport públic, 144M€ a Cultura, 121,8M€ a Educació, 119,4M€ a habitatge. Així mateix les partides destinades a polítiques d’ocupació i promoció econòmica arriben a 71,5 M€.

– En salut, amb un pressupost de 22,3M€ es preveu, implantar 50 accions pel primer Pla de Salut Mental que té la ciutat, més salut comunitària als barris, actuacions de prevenció de consum de drogues i obesitat infantil.
– Amb els 321M€ d’euros de despesa corrent en polítiques socials es contempla, entre d’altres, dotar de més recursos la lluita contra la pobresa energètica, més rendes contra la pobresa infantil i més beques menjadors per a infants, així com dotar de més cobertura el servei d’atenció domiciliària i el de teleassistència. Fins ara els beneficiaris de beques menjador, que cobreixen tot el cost i que van destinades a famílies més vulnerables, s’han incrementat un 224%. Així mateix la renda 0-16 arriba ja a 19.000 infants i adolescents, més del doble que en l’anterior mandat, amb una inversió de 22 milions. El SAD ha passat de 50 a 65 milions d’euros i gràcies a aquest increment es podrà arribar a 18.000 llars. També es reforcen les polítiques de salut pública i comunitària
– Pel que fa a la política en habitatge, es reforça la inversió per construir habitatge protegit i comprar pisos pel parc públic, per ajuts al lloguer i a la rehabilitació i per la unitat que lluita contra l’exclusió residencial.