Els nostres consellers treballan pel barri
*Balanç del 1r any de feina dels nostres consellers/es
Conselleria de Salut
Horta-Guinardó té un dels Consells de Salut més participatius de la ciutat, punt de trobada de les administracions, els equipaments de salut al districte, les associacions i la ciutadania. Aquest Consell té com objectiu el debat i la dinamització de les polítiques de salut al territori i també és espai d’informació i rendició de comptes de les administracions i de demandes de la ciutadania. S’ha reunit, des de l’inici de la nostra acció de govern fins a data d’avui, en quatre ocasions,una d’elles de manera extraordinària per al procés de debat del PAD/PAM.
Junt amb el Consell de Salut, destacar que:
- S’han treballat les propostes per al PAD/PAM.
- S’ha impulsat la creació de les Comissions de Participació Ciutadana del nou CAP Guinardó i del CAP Carmel, que es sumen a les ja existents dels CAP Horta, Sanllehy i Sant Rafel.
- S’ha fet seguiment i traslladat tota la informació sobre el despreniment i les posteriors obres de la façana del CAP Horta.
- S’ha procurat la informació i trobades necessàries del ICS amb la ciutadania i es participa del seguiment per a la millora de l’atenció pediàtrica al CAP Carmel.
- S’han presentat els Informes de Salut de la ciutat i el Pla de Salut Mental.
Dels contactes amb ACCU Catalunya, Associació de malalts de Crohn i Colitis Ulcerosa, hem presentat una Mesura de Govern per a difondre i donar suport a la campanya “No puc esperar”. Properament, es signarà el protocol per a fer-ne la difusió als equipaments del districte, per posteriorment incentivar a altres sectors (Taula de Comerç) a sumar-s’hi.
Atenent a la demanda ciutadana, des del Districte s’està treballant amb l’àrea de Mobilitat, la possibilitat de l’accés del transport públic a l’Hospital Vall Hebron, per a minimitzar, en la mida que ens és possible des de l’administració local, les dificultats de mobilitat fins a les consultes externes situades a la part mitja i alta del recinte hospitalari. També es preveu la creació d’accessos transversals des de Sant Genís i Montbau que permetin un millor pas de les persones i connectin els dos barris.
Conselleria de Prevenció i Seguretat
Existeix un marc de participació amb la ciutadania específic, el Consell de Prevenció i Seguretat i una Taula de seguiment periòdica entre el Districte, GU i CME.
A la Taula es despatxen periòdicament les dades estadístiques, referent entre d’altres a fets delictius, detencions, sinistralitat i accidents. Al Consell es tracten també les qüestions d’ordre públic i convivència dels nostres barris. També es fan Taules de seguiment de la convivència de diferents espais, com la Taula de plaça Bacardí.
A destacar:
- Les actuacions del Servei de Convivència a la plaça de Raimon Casellas i a la plaça Pastrana.
- Els agents cívics al cim del Turó de la Rovira, al Parc dels Tres Turons.
- Les campanyes de convivència i dinamització de l’espai públic, com a la plaça Bacardí.
- La presentació, per Bombers de Barcelona a les AVV dels barris de muntanya, de la campanya d’estiu de prevenció d’incendis.
- El Pla de Prevenció de la Font del Gos, per a l’actuació davant Incendis i pluja torrencial, presentat al local social del barri.
- La instal·lació de tres nous hidrants a la Font del Gos, per la lluita contra el foc.
Conselleria d’Ecologia Urbana
El document sobre actuacions als barris ja recull abastament les d’àmbit urbanístic, però de l’acció del nostre govern destacaria:
- Parc dels Tres Turons
- La Clota Conservació i Reordenació.
- La Ronda de Dalt
- Torre Garcini
- Fase II dels interiors d’illa dels c/ Sidó i c/ Lledoner, a Sant Genís
- Actuacions d’arranjament a Font del Gos
- Mas Ravellat Pla, al Guinardó
- Habitatge dotacional a Av. Vidal i Barraquer, a la Vall d’Hebron
- Fase III d’arranjament a Montbau
- MPGM del Carmel
- Arranjament de la Font d’en Fargues
- Pla de Barris a Teixonera i Sant Genís
a- El planejament del parc dels Tres Turons, aprovat el 2010, va estar en fase letàrgica durant tot el mandat anterior. Hem tornat a posar a l’agenda d’actuacions el que es definia com la fase 0 de tot el projecte, on són necessàries el planejament de les primeres construccions de reallotjament al mateix entorn i la definició de l’avantprojecte del Parc. També hem iniciat els contactes amb les administracions competents per tal d’ordenar la multitud d’antenes de ràdio i telefonia del Cim del turó de la Rovira. S’estan finalitzant les obres d’arranjament dels accessos al mateix cim, per limitar l’accés de vehicles al Parc.
b- S’ha revisat el planejament conegut com la Clota Reordenació per reduir l’alçada d’un edifici projectat de PB+12 a la meitat, arribant a l’acord amb la resta de propietaris que conformen la junta de compensació. Es treballa amb el PMHB per trobar finançament per a un nou edifici d’habitatge de protecció a l’Av. Estatut de Catalunya. El nou parc de la Clota haurà de preveure la conservació d’elements singulars i patrimonials del barri (com l’hort del Marcel·lí). De la Clota Conservació, a demanda veïnal, s’ha presentat un nou projecte d’arranjament de carrers, que estem treballant amb l’AVV aquests dies.
c- El compromís de la ciutat és intervenir, amb cobertures i d’altres actuacions, per pal·liar els efectes negatius que provoca el pas de la Ronda de Dalt pels barris nord. Després del procés participatiu del PAD/PAM es va presentar un nou projecte, evolució de l’anterior que permetia reduir significativament el cost i facilitava l’execució per fases del projectes, incloent zones de cobertura, sense soterrament ni desplaçament dels vials actuals. Aquest nou projecte està dotat de 15M € aquest mandat i encara té l’oposició de les AAVV dels barris nord del districte, però ens permet a data d’avui iniciar els expedients executius d’obres, ajustats a la inversió prevista.
d- D’acord amb el nostre compromís programàtic, hem iniciat l’expropiació per fer de Torre Garcini un equipament per al barri.
e- Planejada i calendaritzada una nova fase d’arranjament d’interiors d’illa al barri de Sant Genís.
f- Priorització amb els veïns de les actuacions necessàries de clavegueram i espai públic a la Font del Gos. Primeres accions ja realitzades.
g- La intervenció al Mas Ravellat Pla, sobre el planejament ja aprovat, haurà de garantir també la restauració de una edificació no afectada per fibrociment, que havia de ser enderrocada, la definició d’una plaça/espai que permeti diferents usos a la ciutadania i una zona d’horts urbans.
h- Aprovat el planejament per a la futura construcció d’un edifici d’habitatge dotacional (p.e. apartaments tutelats per a gent gran), amb la reserva dels baixos per a equipament, a la parcel·la no construïda situada a l’Av. Vidal i Barraquer, 47.
i- Hem presentat una nova fase d’arranjaments i carrers al barri de Montbau, reprenent els acords arribats amb els veïns i aturats l’anterior mandat.
j- Revisió de la MPGM del Carmel, estudiant en aquest moments si totes les actuacions previstes (més de 25 d’iniciativa pública) són encara adequades i/o possibles i si cal mantenir les afectacions “sine die”.
k- Inici de les actuacions d’arranjament de la Font d’en Fargues, d’acord amb la demanda veïnal.
l- El Pla de Barris vindrà ser ser el que havia estat la Llei de Barris i que el Govern de CiU a la Generalitat va deixar sense pressupost i sense noves convocatòries. Recuperem amb el Pla de Barris la inversió necessària per al la millora urbana i el desenvolupament social de dos barris que van “quedar a les portes” l’any 2010, Sant Genís i la Teixonera. Disposarem de 15m € per actuacions urbanes i estructurals, pendents de determinar i acordar amb els barris